Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2010 09:30 - Алчността на бай Иван трябва да умре
Автор: ustanovkata Категория: Други   
Прочетен: 1242 Коментари: 1 Гласове:
1




image 


Приятели, помните ли бай Иван, за когото ви разправях преди време?

Да, онзи същия малък човечец, който се опита да ни предупреди, че пуйченето около връщането на Българския държавен стандарт ще се утопиизира, още няколко седмици след рождението си.

Пуст да остане, тоя бай Иван, ала се оказа напълно прав.

Че личеше политическата воля на правителството, относно стандартизацията при производството на всичко, което слагаме в устите си, това никой не може да го оспори. И освен воля, видя се, че има и желание да се действа.

Стандартът “Стара планина” и акциите от сорта на “Дупетата” само го потвърждават. Разбира се, скептиците (като бай Иван) не закъсняха с реакцията си, осъждайки цялото това песнопение, като поредната свръх доза малтретиране на производителите, целяща да изсмуче и последния живец останал в тях.

Ако си припомня думите на самия бай Иван, той казваше, че качеството, което се търси от продуктите му днес, няма да отговоря на покупателната възможност на клиента. Това е честното мнение на един от най-алчните хора, които познавам.

Благодарен съм му, че го споделя толкова откровено с мен, но никога няма да се съглася с него. Защото зад него стои свиналостта от най-малко стопроцентовата печалба.

България такава, каквато е в момента, непрекъснато създава милионери. Според статистиката на БНБ от края на септември 2010 г., за три месеца през последното лято, бг-милионерите в родината ни са се увеличили с един футболен отбор отгоре – 11 на брой. Кажи – речи по един на всяка работна седмица плюс почивните дни на средностатистическия българин. Общият брой на милионерите за момента е 437. А всеки, който се интересува кои от тях са в топ 21 (макар да си ги знаем отдавна), може да намери информация в първия брой на списание “Forbes” на български език.

По една или друга причина, бай Иван не е в този списък. Може би защото е едно ниво по-сговорчив и честен пред хора като мен, относно начина по-който ръководи делата си. А аз съм един такъв глуповат човек, който вярва, че ако вкараш двете си ръце до раменете и не те е гнус да опипваш дълго, то и в най-голямата купа с лъжи, можеш да откриеш игличката истина. Тя със сигурност ще те убоде, ще ти пусне кръвчица, ще ти покаже колко си прецакан, всъщност. Но колкото и патетично да звучи, за мен един от многото смисли на живота е, в края на краищата да разбереш колко точно си бил прецакан.

И за да се върна на темата ще кажа, че зад скептицизма на бай Иван и подобните му, освен алчността е скрито и опиянението да прецакваш другите. Защото, приятели, хайде да си го признаем – влезем ли веднъж в магазина ние ще сме единствените прецакани.

Хвала на правителството за волята и действията, но нещата и в кварталната бакалията и в градкия хипер маркет са си все на същия хал. Пак имаме 100% чисто кисело мляко без 1%  прясно мляко в състава му, пак имаме 100 % салами от чисто месо без 1% каквото и да е (най-малко пък чисто) месо и пак, въпреки цялата шумотевица и прахоляк в ефира, имаме “дупета”. И не само, че ги имаме, ами са си и на същите места, като преди.

В САЩ, наскоро осъдиха на 27 месеца затвор един човек, дръзнал да пусне в интернет, съобщението: “Обама трябва да умре!”. И никой не го е питал дали се шегува или не. Ето защо аз никога няма да си позволя да напиша, че същото трябва да се случи и с бай Иван. Никога, разберете ме. Свободата ми е по-свидна. И все пак има много неща, не само от консуматорска гледна точка, които ние трябва да умъртвим.

Бай Иван не е едно от тях. Но неговата алчност – е! Желанието му да ни прецаква също. И вместо само да мърморим и да недоволстваме от провалите на правителството в дадена насока – да му бъдем от полза, за да има все по-малко следващи такива. Далеч не става дума за рейтинга на тоя или оня, а за това да не посрещаш по новия етикет и да изпращаш по същото старо качество. По-прецакван и по-прецакван от всякога!

 

П.П.

Бай Иване, всичко лично, приятелю!

Но ми писна да ме прецакваш на... знаеш кое!





Гласувай:
1



1. анонимен - ЗАЩО ЛИ?
22.11.2010 09:36
А кажете, защо разводняват нещата? Кой, той ли? Кой, аз ли?
На това се вика БАБААТЛЪК. Докато продължаваме да се перчим, "ГОЛЕМИТЕ И ЗАВЛАДЯВАЩИ" турски сериали тихомълком ни превземат.
Ха тръгнете по улиците мужду 11.00 и 12.00 делничен ден. То едни ревове то една СЛАДКА турска реч се лее през прозорците.
Е затова в анадола ще ни викат "булгаристан".
Срам за майка БЪЛГАРИЯ.
Къде сте Вие господа Сидеровци, Кошлуковци и други ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ БОРЦИ ЗА БЪЛГАРЩИНАТА.
Вместо да се дерете показно, защитете ни от ТУРСКИТЕ ОКУПАТОРИ.
ЧУВАТЕ ЛИ ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ..............
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ustanovkata
Категория: Други
Прочетен: 480570
Постинги: 475
Коментари: 142
Гласове: 410
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930